Punkkien lisäksi ihmiskehossa viihtyvät myös muut vieraat eliöt. Tavallisimpiin loiseliöihin kuuluvat syyhypunkit, täit ja suolistoloiset, jotka aiheuttavat ikäviä ja epämiellyttäviä ongelmia. Vaikka punkeista saadut oireet voivat olla vaarallisempia kuin loiseliöistä saadut oireet, loiset voivat aiheuttaa hyvinkin kiusallisia oireita. Loistartunnat ovat lisääntyneet Suomessa ja monilla onkin tästä syystä omakohtaista kokemusta loisten aiheuttamista haitoista ja niiden ehkäisemisestä.

Täit

Päätäitä esiintyy vain ihmisillä. Päätäit elävät ihmisen hiuspohjassa ja imevät hiuspohjasta verta elääkseen. Täit aiheuttavat hiuspohjan kutinaa. Täitä itsessään on hyvin vaikea havaita, mutta hilsettä etäisesti muistuttavat täin munat on helpompi huomata. Mikäli täi saadaan irrotettua hiuspohjasta, se kuolee vuorokaudessa. Täitartunnan saaneen henkilön hiukset ja päänahka on putsattava täiden poistoa varten valmistetulla täishampoolla. Suomessa täit ovat harmittomia, sillä ne eivät levitä haitallisia sairauksia. Ne ovat kuitenkin epämiellyttävä ja kiusallinen riesa, joka vaivaa etenkin lapsiperheitä. Täit leviävät hyvin helposti etenkin kouluissa ja päiväkodeissa vaatteiden tai ihokontaktien kautta.

Syyhypunkit

Syyhypunkki voi aiheuttaa kutinaa kaikkialla ihossa jättäen ihon punertavaksi ja vaurioittaen ihon pintakerrosta. Syyhy ilmenee voimakkaana etenkin iltaisin. Päätäiden tavoin syyhypunkki tarttuu ihmisestä toiseen vaatteiden, vuodevaatteiden tai paljaan ihokontaktin kautta. Syyhyä hoidetaan apteekista saatavalla Nix- nimisellä ihovoiteella.

Kihomadot

Kihomadot ovat elimistön loisia, jotka elävät suolistossa. Kihomadot aiheuttavat kutinaa peräaukon seudulla, jonne ne munivat munansa. Kihomatotartunta voi olla täysin oireeton tai sitä voi olla vaikea tunnistaa. Madot tulevat näkyviin vain peräaukon ympäristössä tai ulosteen mukana. Tartunta ei kuitenkaan ole vaarallinen ja sen kotihoito on helppoa. Päätäiden lisäksi myös kihomadot ovat pääasiassa lapsiperheiden ongelma, sillä kihomatojen munat ovat vastustuskykyisiä ja ne tarttuvat päiväkodeissa helposti hyvän hygienian ylläpitämisestä huolimatta.

Loistartunnan välttäminen

Hyvä hygienia on avainasemassa kaikkien edellä mainittujen loistartuntojen ehkäisemisessä. Täit, syyhypunkit tai kihomadot eivät vaadi lääkärin hoito, vaan tartunnat ovat hoidettavissa kotikonstein. Kaikki perheenjäsenet on hoidettava yhtä aikaa, sillä on hyvin todennäköistä, että tartunta on levinnyt koko perheeseen. Tartunnan tultua ilmi käytössä olevat vaatteet ja vuodevaatteet on pestävä ja vaihdettava mahdollisimman usein.