Suomessa ei-endeemisiä (esiintymättömiä) puutiaisten välityksellä leviäviä infektioita

LT, infektiolääkäri Jarmo Oksi

Toisintokuumetta (tick-borne relapsing fever, TBRF) aiheuttavat useat borrelialajit (muita kuin B. burgdorferi ja sen alalajit). Spirokeettoja löydettiin ihmisestä ensimmäisen kerran vuonna 1868 kun saksalainen Otto Obermeier totesi toisintokuumetta sairastavien potilaiden verestä vilkkaasti liikkuvia rihmamaisia mikro-organismeja, jotka muistuttivat tri Ehrenbergin vuonna 1835 vesistä löytämiä spirokeettoja (Spirocheta plicatilis).

Toisintokuumeen vektoreina toimivat pehmeäkuoriset Ornithodoros-puutiaiset (ei Suomessa). Tautia esiintyy mm. USA:ssa, Afrikassa ja Välimeren maissa. Oireet alkavat yleensä 1-2 viikon kuluttua tartunnasta ja niihin kuuluvat korkean kuumeen lisäksi päänsärky, lihas- ja nivel- ja vatsakivut, huonovointisuus. Osalle potilaista voi kehittyä neurologisia oireita tai yleistynyt, joskus petekkiaalinen ihottuma. Taudinkuvalle on tyypillistä noin viikon oireettoman väliajan jälkeen jopa 13 kertaa toistuva kuumevaihe, jonka kesto on yleensä muutamia päiviä. Hoitamattomassa TBRF:ssa kuolleisuus on 2-5%. Kuumeisen vaiheen aikana borreliat pystytään osoittamaan verinäytteestä mikroskooppisesti. Serologian merkitys on vähäinen. Hoidoksi suositellaan 5-10 päivän kuuria tetrasykliiniä annoksella 500mgx4. Antibioottihoitoon liittyy usein parin tunnin kuluessa ilmaantuva Jarisch-Herxheimerin reaktio.

Rocky mountain spotted fever (RMSF), jota esiintyy USA:ssa, on Rickettsia rickettsiin aiheuttama infektio, jonka yleisimmät oireet ovat kuume, huonovointisuus, lihaskivut ja oksentelu. Kliinistä kuvaa selventää usein tavattava petekkiaalinen tai purppuramainen ihottuma, joka ilmaantuu kahden viikon kuluessa oireiden alusta. Tautiin liittyy hoitamattomana korkea kuolleisuus. Hoitona käytetään tetrasykliiniryhmän antibiootteja. Laboratoriodiagnoosi saadaan useimmiten vasta jälkikäteen vasta-aineiden noustessa 1-2 viikon kuluttua oireiden ilmaantumisesta.

Mediterranean spotted fever (MSF) (=tick typhus, =tick bite fever, =boutonneuse fever, =Marseilles fever, =Israeli tick typhus, =India tick typhus, =Kenya or South African tick typhus): Aiheuttaja on Rickettsia conorii, vektori puutiainen, ja varastoeläiminä jyrsijät ja koirat. Ei ole tavattu Suomessa. Riketsioosien aiheuttamia vakavia tautitiloja ihmisessä on Wohlbach kuvannut jo vuonna 1922. R. conorii ja R. typhii voivat aiheuttaa mm. sydän- ja keuhkopussin tulehduksia.

Muut riketsioosit. Vuoden 1985 jälkeen on tähän mennessä todettu jo kahdeksan uuden riketsian aiheuttavan infektioita ihmiselle. Rickettsia helveticaksi nimetty, alun perin Ranskasta löydetty riketsia on nykytiedon mukaan ainoa Skandinavian alueella esiintyvä riketsia. Ruotsissa on todettu 22% punkeista kantavan tätä bakteeria. Vuonna 1999 julkaistiin ensimmäiset potilastapaukset, joissa osoitettiin Rickettsia helvetican aiheuttavan infektion ihmiselle. Julkaisussa esiteltiin kaksi potilastapausta, joissa R. helvetica oli aiheuttanut kroonisen sydänlihaksen ja sydänpussin tulehduksen (perimyokardiitin) seurauksena äkillisen potilaan kuoleman.

Colorado tick fever (CTF) on coltiviruksen aiheuttama tauti, jonka vektoreina toimivat puutiaiset ja tärkein varastoeläin USA:ssa, lähinnä vuoristoalueilla, on orava. Oireisto on samantapainen kuin RMSF:ssa, mutta kuolleisuus matala. Lisäksi joukko puutiaisten välityksellä leviäviä muita arboviruksia voi aiheuttaa enkefaliitteja.

Babesioosi on malariaa muistuttava parasiittitauti, jota esiintyy mm. Etelä-Euroopassa (aih. Babesia divergens) ja USA:ssa (B. microtii). Suomessa ei tautitapauksia ole todettu. Tätä parasitoosia esiintyy varsinkin splenektomoiduilla potilailla ja voi heillä usein johtaa kuolemaan. Taudinkuvaan kuuluu vähitellen lisääntyvä huonovointisuus, ruokahaluttomuus ja yleinen voimattomuus sekä useita päiviä myöhemmin alkava kuumeilu, hikoilupuuskat, lihaskivut ja päänsärky. Tautiin liittyy usein anemia, sillä babesiat infektoivat punasoluja. Laboratoriodiagnoosissa voidaan mikroskopoinnin lisäksi käyttää serologiaa. Hoitona käytetään viikoksi kiniiniä yhdistettynä klindamysiiniin. Vaikeimmissa tapauksissa verenvaihto voi pelastaa hengen.


Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *